Stim cu totii ca valurile emotionale fac parte din viata si ca acestea coboara si urca in functie de o multime de coordonate atat biologice cat si care depind de ciclurile naturii si pozitiile planetelor in diferite momente. Asadar, ce putem face este sa invatam sa le gestionam in mod eliberator si creativ, sa le dam glas si sa le punem in folosul intregului. Emotiile reprimate si pastrate din frica se acumuleaza si in timp duc la blocaje si boli care se manifesta in diferite parti ale corpului fizic. Medicina holistica moderna abordeaza complexul psiho-somato-emotional si tehnicile alternative de tratament deja aduc atentie asupra tuturor acestor aspecte si nu doar cel fizic.
Pentru a ajunge cat mai putin in situatiile de somatizare fizica, debuseele creative ale emotiilor sunt mijloacele perfecte de exprimare si eliberare si asta se intampla de fapt dintotdeauna, de cand a luat nastere arta in toate formele ei.
Ne-am gandit ca ar fi simpatic sa punem intr-un articol cele mai simple si la indemana moduri de a da forma emotiilor in mod creativ, pe care le putem accesa cu toti din interiorul casei noastre, doar ca un reminder pentru momentele in care valul este jos. Fiecare moment este pretios si o emotie care poate pare greu de dus si dureroasa poate de fapt scoate la suprafata diamante si ne poate elibera catre o mai buna varianta a noastra!
1. Desenul abstract
Photo by Bruce Mars from Pexels
Unele dintre cele mai populare debusee creative sunt desenul si pictura, pentru ca au atatea nuante si dimensiuni posibile, prin intermediul simtului vizual care este pus la joaca. Culorile exprimate pe hartie sau panza ne pun in fata emotiilor noastre, iar privindu-le astfel le putem elibera mai usor. Este foarte recompensator sa exploram diferite unelte pentru a desena si nu doar creioanele si cariocile colorate. Fiecare instrument diferit are o textura si un mod de folosire unic, care ne exploreaza diferite laturi ale imaginatiei si poate accesa diferite emotii. Acrilicele sunt diferite de vopselurile in ulei iar pastelurile extrem de diferite de creioanele colorate sau creioanele cerate. Va invitam sa le explorati pe fiecare in parte si sa va desenati emotiile in mod abstract, cu forme ce va vin spontan din mana, fara sa le ganditi prea mult. Iar dupa ce hartia sau panza este completa, sa va priviti desenul, sa contemplati la el, lasand emotiile sa transpara.
2. Scrisul
Asa au luat nastere unele din cele mai frumoase poezii ale tuturor timpurilor, in diferite momente de exprimare ale emotiilor. Putem folosi scrisul atat pentru a-i da forma, cum este poezia, dar il putem folosi pur si simplu sub forma de jurnal sau rugaciune. Cand exprimam o cerinta sincera, din suflet, si o scriem pe hartie sub forma de rugaciune sau scrisoare pentru noi insine sau pentru o Sursa Divina superioara, aducem mai aproape vindecare si eliberarea in viata noastra.
Photo fromm Negative Space
3. Cantatul
Photo from Adobe Stock
Cantatul este imens eliberator pentru ca aduce vibratia in corp, activand celulele si folosind respiratia pentru a aerisi sistemul sanguin. Astfel emotiile sunt procesate mai usor la nivel biochimic si noi ajungem sa ne simtim mai usori mult mai repede. Chiar daca nu suntem antrenati in a canta sau a comupune melodii, ajuta pur si simplu sa cantam piesele care ne plac mai mult, cu voce tare, fara inhibitii, si cu negativ chiar, repetand pana ne ies din ce in ce mai bine. De asemenea ne putem juca cu inflexiunile vocii si cu aerul pur si simplu, fara sa cantam un cantec anume.
4. Dansul
Dansul este la indemana oricui, in intimitate sau in grup. Putem oricand sa punem o melodie care ne place si sa incepem sa ne dansam asa cum simtim, pentru a exprima emotiile pe care le traim cu ajutorul muzicii si al miscarilor corpului. Astfel, sistemul limfatic se activeaza si ajuta la purificarea toxinele care sunt asociate cu emotiile joase. Si dansul in grup este foarte ofertant, aducand o dinamica diferita si interactiune cu alte persoane, care aduc idei creative noi pentru fiecare miscare.
Photo by Josh Willink from Pexels
5. Colajele
Photo by Mali Maeder from Pexels
O metoda creativa de exprimare poate mai putin populara este arta colajelor. Colajele pot ajuta mult la procesarea emotiilor si la raportul dintre trecut, prezent si viitor. Colajele se fac cu imagini decupate din reviste, repuse impreuna in tablouri noi, creative. Ele pot include si tot felul de alte materiale, nu numai imagini decupate, limita este doar imaginatia noastra. Exercitiul este o restructurare a realitatii si o expandare a capacitatilor mintii de a percepe limitele, asadar facand colaje putem descoperi o rezolvare pentru o problema la care poate nu ne-am fi gandit niciodata.
Sistemul emotional este inca un teritoriu vast si misterios pentru specia umana, dar atat de esential in evolutia noastra. Cu cat il exploram cu mai multa atentie si constiinta si cu cat il exprimam in mod creativ mai departe alaturi de alti oameni, cu atat puterea sa devine mai transparenta si mai inaltatoare, mai degraba decat sa ne traga in stari intunecate.