matt-montgomery-2fW55mLSiSQ-unsplash
Cat de constienti suntem de importanta calitatii aerului pe care il respiram? Este o intrebare foarte buna, mai ales pentru locuitorilor oraselor mari si suprapopulate. Locuitul la bloc face aportul de sanatate ce vine din partea naturii mai putin accesibil, asa ca fiecare e nevoit sa gaseasca metode pentru a-si face apartamentul cat mai placut si pentru a tine cat de sus posibil calitatea vietii. Plantele de apartament sunt astfel un element foarte benefic pentru sanatatea noastra in mijlocul orasului.
Aerul din interiorul unui apartament devine poluat din diferite motive, in functie de vechimea apartamentului si a substantelor chimice folosite pentru amenajarea si curatarea acestuia. Astfel, mobila si covoarele, vopseaua de pe pereti si produsele chimice de curatat contribuie toate la scaderea calitatii aerului din interiorul apartamentului. Iar in functie de cata verdeata este in jurul cladirii, poluarea vine, desigur si de afara atunci cand deschidem geamul.
avi-richards-from-unsplah
Plantele de apartament ajuta la purificarea toxinelor din aer prin procesul lor de fotosinteza, in care abosrb dioxid de carbon si emit oxigen. Astfel, o zona bogata in plante in apartament improspateaza aerul si contribuie astfel la bunastarea noastra generala. O calitate mai buna a aerului inseamna un nivel de stress redus, o oxigenare a creierului mai buna si o mai eficienta circulatie a sangelui. Imaginati-va cat de placuta e senzatia de a observa cum creste o mini gradina in interiorul apartamentului, pe care o hraniti si o urmariti constant. Se cultiva astfel rabdarea si motivatia interioara iar mintea primeste recompense atunci cand vede ca o planta a inflorit sau o samanta a incoltit.
Pe langa cele de mai sus, plantele regleaza umiditatea aerului si imbunatatesc nivelul de optimism si puterea de concentrare. O zona amenajata cu plante poate fi extrem de benefica pentru productivitatea cuiva care lucreaza de acasa. Atentie totusi la numarul de plante din dormitor, care nu ar trebui sa fie mare ci moderat.
1. Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)
O planta cu foarte putine pretentii, foarte buan pentru incepatori, Limba soacrei rezista si in conditii aride, si la orice fel de expunere solara. Asadar o putem uda fara indicatii specifice si poate fi plasata in orice colt al casei, ajutand la purificarea aerului si in special a substantelor chimice precum formaldehidele si benzenii.
mike-marquez-unsplash_50
2. Iedera dracului (Epipremnum aureum)
gardenwoldshop.com.au
Iedera dracului este o planta agatatoare cu un efect decorativ foarte placut, care poate fi agatata in zone inalte ale tavanului si lasata sa atarne sau se poate extinde cu ajutorul firelor sus pe perete. Este usor de intretinut si supravietuieste in diferite conditii de lumina, desi iubeste in mod special soarele direct. Ajuta de asemenea la purificarea aerului si a toxinelor stocate in covoare si mobila.
3. Ficus (Ficus benjamina)
O planta foarte populara si des gasita in gospodariile din Romania, ficusul este un arbust care poate creste foarte inalt. Originar din Asia si Australia, ficusul poate impodobi in mod spectaculos o incapere, ramificatiile trunchiului lui avand tendinta de a se impleti unele cu celelalte. Se uda dupa ce pamantul e bine uscat si poate fi scos afara in perioadele de primavara – toamna.
safdar-hussain-qudyW6yaBEc-unsplash
4. Planta paianjen (Chlorophytum comosum)
shelby-miller-unsplash_50
Daca doriti abundenta in viata voastra, planta păianjen e expresia vie a abundentei, datorita frunzelor sale lungi si subtiri care se revarsa ca o fantana. Este si ea foarte comuna in casele din Romania si este una din plantele care nu au nevoie de lumina directa a soarelui, ci de umbra.
5. Bambusul
O planta foarte benefica prin prospetimea si verdeata pe care o aduce, bambusul este intruparea feng shui a elementelor apei, lemnului si pamantului. Are nevoie de lumina, de un spatiu ferit de curenti de aer si are un ritm redus de crestere, dar poate creste extrem de inalt. Poate fi replantat intr-un ghiveci mare dupa trei ani de la achizitie.
elton-sipp-xKEvndpS4I0-unsplash
6. Plantele suculente
rhinda-larsen-unsplash_50
Plantele suculente au un design modern si tare simpatic, apar ca niste personaje unice in decorul casei. Sunt foarte rezistente si au nevoie de apa doar o data pe luna. Joaca si creativitatea pot fi dezvoltate in folosirea lor ca plante de decor.
7. Cactusii
Din aceeasi categorie de plante simpatice prin aparenta lor si rezistente, cactusii sunt binecunoscuti ca fiind plantele desertului, asadar rezista in conditii vitrege si au nevoie doar de expunere la soare si de apa, mult mai rar decat orice alta planta. Exista o mare varietate de cactusi in forme si dimensiuni diferite, cu flori sau fara, lasand din nou o mare deschidere catre creativitate si idei de decor.
Bineinteles ca sunt multe alte plante pe care le puteti alege si combina in mica voastra gradina de interior, atata vreme cat va informati despre nevoile lor si ritmul lor de crestere. Noi le-am ales 7 din plantele care ne pot face viata mai buna, potrivite pentru incepatori si usor de mentinut intr-un apartament al carui proprietar nu este expert in gradinarit. Sa va fie de folos si sa va aduca prospetime!
giuseppe-mondi-hEUJgj6HByg-unsplash