Resveratrol - 7 beneficii pentru sanatate

0 utilizatori

Daca ai auzit ca vinul rosu poate ajuta la reducerea colesterolului atunci e posibil sa fi auzit si de Resveratrol, acea substanta care a facut furori si care se gaseste in vinul rosu.

Pe langa faptul ca este un element sanatos al vinului si altor alimente, Resveratrolul, ca supliment alimentar, are capacitatea de a ne imbunatati sanatatea. (1✽,2✽,3✽,4✽)

Iar consumul de resveratrol a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate precum protejarea functiei creierului si scaderea tensiunii arteriale.

In acest articol vom explica ce trebuie sa stii despre Resveratrol inclusiv 7 dintre principalele sale potentiale beneficii pentru sanatate. 

 

Ce este Resveratrolul?

 

 

Resveratrolul este un compus care se gaseste in anumite plante si care actioneaza ca un antioxidant. Principalele surse alimentare care contin Resveratrol sunt: vinul rosu, strugurii, anumite fructe de padure si arahidele. (5✽,6✽)

Acest compus tinde sa fie concentrat majoritar in pielita si semintele strugurilor si fructelor de padure. Aceste parti ale strugurelui sunt incluse in procesul de fermentatie si productie a vinului, de unde provide de altfel aceasta concentratie destul de mare de resveratrol. (5✽, 7✽)

Cu toate aceastea, majoritatea cercetarii resveratrolului a fost facuta pe animale si in vitro, utilizand cantitati mari ale acestui compus. Iar majoritatea cercetarii facute pe oameni, s-a concetrat pe resveratrol in forma de suplimente, in concetratii mult mai mari decat putem obtine prin alimente. (5✽, 8✽)

1. Resveratrolul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

 

 

Datorita proprietatilor sale anti-oxidante, resveratrolul poate fi un supliment promitator pentru reducerea tensiunii arteriale. (9✽)

Un studiu din 2015 a concluzionat ca doze mari de resveratrol pot ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra peretilor arteriali in timpul batailor inimii. Acest tip de tensiune se numeste tensiune sistolica si este acea valoare mai mare a tensiunii. (3✽)

Tensiunea sistolica in mod normal incepe sa creasca odata cu inaintarea in varsta, in timp ce arterele devin mai rigide. Cand tensiunea arteriala este prea mare reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima. 

Resveratrolul reuseste sa produca acest efect de reducere a tensiunii arteriale ajutand la productia unei cantitati mai mari de oxid de azot, care face ca vasele de sange sa se relaxeze. (10✽, 11✽)

Cu toate acestea autorii studiului spun ca este nevoie de mai multa cercetare pentru a putea recomanda doze precise de resveratrol pentru maximizarea beneficiilor legate de tensiunea arteriala.

2. Are un efect pozitiv asupra grasimilor din sange

Cateva studii efectuate pe animale au sugerat ca suplimentele cu resveratrol pot avea un impact benefic asupra gasimilor din sange. Intr-un studiu din 2016 efectuat pe soareci care au fost hraniti cu mancare cu concetratie mare de proteine si grasimi polinesaturate impreuna cu resveratrol, s-a descoperit ca media nivelului total de colesterol si masa corporala a soarecilor a scazut si nivelul lor de colesterol bun (HDL) a crescut. (12✽, 13✽)

Resveratrolul pare ca influenteaza nivelul de colesterol reducand efectul unei enzime care controleaza productia de colesterol. (13✽)

Ca antioxidant poate sa reduca oxidarea colesterolului rau (LDL). Oxidarea LDL-ului duce la acumularea placii pe peretii arteriali. (9✽, 14✽

Intr-unul din studii, participantilor li s-a dat extras de stugure cu adaos de resveratrol. Dupa 6 luni de tratament, LDL-ul acestora a scazut cu 4.5% si LDL-ul oxidat a scazut cu 20% in comparatie cu participantii care nu au primit suplimentul cu adaos de resveratrol sau un placebo. (15✽)

 

3. Lungeste durata de viata a anumitor animale

Abilitatea resveratrolului de a lungi durata de viata in anumite organisme a devenit o arie importanta de cercetare. (16✽)

Exista dovezi care atesta ca resveratrolul are capacitatea sa activeze anumite gene care protejeaza impotriva bolilor cauzate de imbatranire. (17✽)

Reuseste aceast lucru in acelasi mod in care limitarea aportului de calorii, care s-a dovedit ca are are un efect promitator in lungirea sperantei de viata, modificand expresia genelor. (18✽19✽).

Cu toate aceastea nu este inca foarte clar daca ar avea acelasi efect si in cazul oamenilor. 

O analiza a studiilor care exploreaza aceasta conexiune indica faptul ca resveratrolul mareste durata de viata in 60% dintre organismele studite si ca efectul este cel mai pronuntat in organisme care sunt mai putin inrudite cu oamenii, precum ramele si pestii. (20✽)

4. Protejeaza creierul

Cateva studii au sugerat ca vinul rosu poate ajuta la incetinirea declinului cognitiv cauzat de imbatranire. (21✽22✽, 23✽, 24✽).

Acest lucru poate fi, intr-o anumita proportie, datorat activitatii antioxidante si anti-inflamatorii a resveratrolului. 

Acesta pare sa interfereze cu fragmente proteice numite beta-amiloide, care sunt cruciale in formarea placii, care este marca bolii Alzheimer (21✽25✽)

In plus, acest compus poate initia un sir de evenimente si reactii care ajuta la protejarea celulelor nervoase impotriva deteriorarii. (21✽)

Desi cercetarile sunt intrigante, oamenii de stiinta inca mai au nelamuriri in legatura cu abilitatea corpului uman de a se folosi de suplimentele cu resveratrol, lucru care limiteaza utilizarea sa directa ca supliment pentru protectia sistemului neuronal si a creierului. (1✽,2✽)

5. Poate mari sensibilitatea la insulina

Cel putin in cateva studii efectuate pe animale, s-a demonstrat ca resveratrolul are cateva beneficii pentru diabet.

Aceste beneficii includ cresterea senzitivitatii la insulina si prevenirea complicatiilor cauzate de diabet. ( 26✽27✽28✽29✽)

O explicatie pentru modul in care resveratrolul lucreaza este ca poate opri o anumita enzima din a transforma glucoza in sorbitol. 

Cand prea mult sorbitol este aculumat in oamenii care sufera de diabet acesta poate cauza un stres oxidant care produce deteriorare celulara. (30✽31✽)

Cateva extra beneficii ale resveratrolului pentru oamenii care sufera de diabet (28✽):

  • Poate proteja impotriva stresului oxidant: Proprietatile sale antioxidante pot ajuta la protejarea impotriva stresului oxidant, care cauzeaza cateva dintre complicatiile asociate diabetului
  • Ajuta la scaderea inflamatiei: Se considera ca resveratrolul poate reduce inflamatia, un factor cheie in bolile cronice, inclusiv in diabet.
  • Activeaza AMPK: Aceasta este o proteina care ajua corpul sa metabolizeze glucoza. AMPK activat ajuta la mentinerea unui nivel scazut de glucoza in sange.

Resveratrolul poate chiar sa ofere mai multe beneficii pentru cei cu diabet decat cei care nu sufera de aceasta boala.  Intr-un studiu pe animale, vinul rosu si resveratrolul s-au descoperit a fi un antioxidant mai eficient in soarecii cu diabet decat in cei care nu aveau diabet. (32)

Cercetatorii sustin ca aceast compus poate fi folosit pe viitor in tratarea diabetului si complicatiilor cauzate de aceasta insa este nevoie de mai multa cercetare.

6. Poate usura durerile articulare

Artrita este o afectiune des intalnita care duce la dureri articulare si pierderea mobilitatii. (33)

Suplimente pe baza de plante sunt studiate ca remediu si tratament in prevenirea durerilor articulare. Cand este luat sub forma de supliment, resveratrolul poate preveni deteriorarea cartilagiilor. (3334)

Deteriorarea cartilagiilor cauzeaza dureri articulare si este unul din simptomele artritei. (33)

Intr-un studiu s-a injectat resveratrol in genunchii iepurilor care sufereau de artrita si s-a descoperit ca acesti iepuri au suferit mai putine leziuni in cartilagiile lor. (34)

Alte cercatari in vitro si studii pe animale sugereaza ca acest compus are potentialul de a reduce inflamatia si preveni deteriorarea incheieturilor. (33353637)

 

7. Resveratrolul poate suprima celulele canceroase

 

Resveratrolul a fost studiat in mod special in vitro, pentru abilitatea de a preveni si trata cancerul. Insa rezultatele obtinute sunt mixte. (30✽38✽39✽)

In studiile pe animale si in vitro s-a demonstrat ca are efecte impotriva catorva tipuri de celule canceroase (gastrice, colon, piele, san, prostata). (40✽, 41✽, 42✽, 43✽, 44✽)

Iata cum poate resveratrolul sa lupte impotriva celulelor canceroase:

  • Poate inhiba cresterea celulelor canceroase: Poate preveni inmultirea si raspandirea celulelor canceroase. (40✽)
  • Resveratrolul poate schimba expresia genelor: Poate schimba expresia genetica in interiorul celulelor canceroase pentru a le inhiba cresterea. (45✽)
  • Poate avea efecte hormonale: Resveratrolul poate influenta expresia anumitor hormoni ceea ce poate preveni raspandirea cancerelor dependente de hormini. (46✽)

Insa tinand cont ca aceste studii au fost efectuate pe animale sau in vitro mult mai multa cercetare este necesara pentru a vedea daca si cum poate fi folosit aceast compus in tratarea cancerului. 

Riscuri si griji legate de suplimentele pe baza de resveratrol

Nu s-au descoperit riscuri majore in studiile care au folosit suplimente cu resveratrol. Oamenii sanatosi par sa le tolereze foarte bine. (47✽)

Insa trebuie mentionat ca nu sunt informatii pentru a recomanda cat de mult resveratrol trebuie sa ia o anumita persoana pentru a obtine beneficii de santate. 

Si sunt si cateva atentionari in legatura cu interatiunea resveratrolului cu alte medicamente. In timp ce s-a demonstrat ca in doze mari resveratrolul previne inchegarea sangelui, este posibil ca acesta sa mareasca sangerarea sau invinetirea cand este luat impreuna cu medicamente anti-coagulante. (48✽, 49✽)

Resveratrolul blocheaza cateva enzime care ajuta la eliminarea anumitor compusi din organism. Asta inseamna ca anumite medicamente pot sa se acumuleze in organism la un nivel periculos. Aici includem anumite medicamente pentru tensiune arteriala, anxietate si imunosupresoare. (50✽)

Daca in prezent folositi anumite medicamente este indicat sa va sfatuiti cu medicul vostru inainte sa incercati resveratrol. 

Nu in ultimul rand, este un subiect mult dezbatut in privinta capacitatii de asimilare in organism a suplimentelor pe baza de resveratrol si din alte surse. (51✽)

Insa, cercetatorii studiaza moduri de imbunatatire a asimilarii resveratrolului. (6✽52✽)

 Pe Alttera, in magazinul nostru online, gasiti cateva branduri diferite de Resveratrol. Prin parteneriatele noastre, cu marketeri precum Vegis.ro si Plantum.ro, dispui de promotii si preturi reduse la toata gama noastra de produse si suplimente alimentare. Ofertele si promotiile se schimba de la o saptamana la alta asa ca daca doriti sa profitati de aceasta oferta accesati magazinul nostru online acum!

Sursa Foto: unsplash.com

Articol tradus de pe: https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol#section1

Alte articole

Uleiurile Esentiale – Leacuri de la natura

Una din terapiile care au luat un avant enorm in ultimii ani este cea bazata pe uleiuri esentiale, terapie folosita atat...

Variabilitatea Ritmului Cardiac (VRC): Un biomarker foarte important

Variabilitatea Ritmului Cardiac (VRC) este o masuratoare precisa si non-invaziva a Sistemului Nervos Autonom (SNA)...

Painea facuta in casa - Beneficii si retete

In vremurile agitate pe care le traim, in special locuitorii oraselor mari gasesc cu greu timp sa isi prepare singuri ma...

Terapiile Samanice – Tehnici Ancestrale de vindecare

Samanismul a patruns in epoca moderna cu un avant urias in ultimii zece ani, in aceste vremuri de schimbare si vindecare...

EFECTUL MEDITATIEI ASUPRA PROCESULUI IMBATRANIRII

  Cum putem incetini imbatranirea? Desi ne putem astepta ca atat corpurile noastre cat si creierele sa urmeze...

Terapia asistata de animale – Leac pentru suflet

Una dintre metodele de terapie careia i se da mai putina importanta ca metoda terapeutica este cea asistata de animale....

Centre recomandate

Chiropractica, Nutritie

CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formata dintr-o echipa tanara ce are ca obiectiv sa faca viata mai frumoas...

Retetarul Magic

Astrologie, Tai chi, Qi gong, Misticism

Astrologie, Tai chi, Qi gong, Misticism

Cursuri de astrologie, feng shui, qi men dun jia, zeri, numerologie. 

Vegis

Nutritie

Nutritie

Magazin online de produse naturiste. Peste 6000 de produse ecologice, suplimente, remedii din plante medicinale, cosmeti...

Atelierele ILBAH

Scoli specializare, Reflexologie

Scoli specializare, Reflexologie

Atelierele ILBAH organizeaza Cursuri de Calificare si Formare Profesionala Autorizate (recunoscute n...

Yoga, Meditatie

Tehnici de relaxare si meditatie. Metoda de meditatie initiata de Shri Mataji Nirmala Devi, bazata pe experienta Realiza...

Terapie alternativa

Primeste calauzirea ingerilor prin intermediul cartilor oracol.Ingerii ne vorbesc prin oameni, prin sincronicitati si in...

Evenimente recomandate

Curs Access Bars - 15 Februarie 2020

, Municipiul București, București
Joi, 01.01 - Joi, 01.01.1970

Access Bars este o metoda revolutionara, diferita de oricare alta. Cu ajutorul ei sunt eliberate ganduri, sentimente, emotii care te impiedica sa faci fata provocarilor zilnice ale vietii, sa te adaptezi cu usurinta unor situatii noi sau stresante, sa inveti mai usor, sa dormi mult mai bine si multe altele...Oamenii care au invatat-o si o prac...

Citeste mai mult
Atelier practica cu energia Reiki -4 Aprilie 2020

, Timișoara, Timiș
Joi, 01.01 - Joi, 01.01.1970

Acest  atelier este dedicat celor care vor sa faca o scurta recapitulare ( sau introducere) in lumea vindecarii prin punerea palmelor. Nu este nevoie sa aveti acordajele Reiki ca sa participati (daca le aveti cu atat mai bine).Ce este Reiki? Un mod de vindecare prin punerea palmelor menit sa te vindece in primul rand pe tine. Principiile lui s...

Citeste mai mult
Arta Meditatiei - Iasi 16 August - Intrarea libera

, Iași, Iași
Vin, 16.08 - Joi, 01.01.1970

PrivescAscultMirosSimtSunt AiciAici pot aparea ganduriAici pot aparea emotiiAici poate aparea orice traireEu nu ma implic in nimicAsemeni unui spectatorDoar stau si privescDetasatFara interes sau dezinteresDoar stau si privescPrivescAscultMirosSimtSunt Aici.Te invit dragul meu, te invit draga mea in Iasi pe 16 August sa descoperim impreuna tainele...

Citeste mai mult