Resveratrol - 7 beneficii pentru sanatate

0 utilizatori

Daca ai auzit ca vinul rosu poate ajuta la reducerea colesterolului atunci e posibil sa fi auzit si de Resveratrol, acea substanta care a facut furori si care se gaseste in vinul rosu.

Pe langa faptul ca este un element sanatos al vinului si altor alimente, Resveratrolul, ca supliment alimentar, are capacitatea de a ne imbunatati sanatatea. (1✽,2✽,3✽,4✽)

Iar consumul de resveratrol a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate precum protejarea functiei creierului si scaderea tensiunii arteriale.

In acest articol vom explica ce trebuie sa stii despre Resveratrol inclusiv 7 dintre principalele sale potentiale beneficii pentru sanatate. 

 

Ce este Resveratrolul?

 

 

Resveratrolul este un compus care se gaseste in anumite plante si care actioneaza ca un antioxidant. Principalele surse alimentare care contin Resveratrol sunt: vinul rosu, strugurii, anumite fructe de padure si arahidele. (5✽,6✽)

Acest compus tinde sa fie concentrat majoritar in pielita si semintele strugurilor si fructelor de padure. Aceste parti ale strugurelui sunt incluse in procesul de fermentatie si productie a vinului, de unde provide de altfel aceasta concentratie destul de mare de resveratrol. (5✽, 7✽)

Cu toate aceastea, majoritatea cercetarii resveratrolului a fost facuta pe animale si in vitro, utilizand cantitati mari ale acestui compus. Iar majoritatea cercetarii facute pe oameni, s-a concetrat pe resveratrol in forma de suplimente, in concetratii mult mai mari decat putem obtine prin alimente. (5✽, 8✽)

1. Resveratrolul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

 

 

Datorita proprietatilor sale anti-oxidante, resveratrolul poate fi un supliment promitator pentru reducerea tensiunii arteriale. (9✽)

Un studiu din 2015 a concluzionat ca doze mari de resveratrol pot ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra peretilor arteriali in timpul batailor inimii. Acest tip de tensiune se numeste tensiune sistolica si este acea valoare mai mare a tensiunii. (3✽)

Tensiunea sistolica in mod normal incepe sa creasca odata cu inaintarea in varsta, in timp ce arterele devin mai rigide. Cand tensiunea arteriala este prea mare reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima. 

Resveratrolul reuseste sa produca acest efect de reducere a tensiunii arteriale ajutand la productia unei cantitati mai mari de oxid de azot, care face ca vasele de sange sa se relaxeze. (10✽, 11✽)

Cu toate acestea autorii studiului spun ca este nevoie de mai multa cercetare pentru a putea recomanda doze precise de resveratrol pentru maximizarea beneficiilor legate de tensiunea arteriala.

2. Are un efect pozitiv asupra grasimilor din sange

Cateva studii efectuate pe animale au sugerat ca suplimentele cu resveratrol pot avea un impact benefic asupra gasimilor din sange. Intr-un studiu din 2016 efectuat pe soareci care au fost hraniti cu mancare cu concetratie mare de proteine si grasimi polinesaturate impreuna cu resveratrol, s-a descoperit ca media nivelului total de colesterol si masa corporala a soarecilor a scazut si nivelul lor de colesterol bun (HDL) a crescut. (12✽, 13✽)

Resveratrolul pare ca influenteaza nivelul de colesterol reducand efectul unei enzime care controleaza productia de colesterol. (13✽)

Ca antioxidant poate sa reduca oxidarea colesterolului rau (LDL). Oxidarea LDL-ului duce la acumularea placii pe peretii arteriali. (9✽, 14✽

Intr-unul din studii, participantilor li s-a dat extras de stugure cu adaos de resveratrol. Dupa 6 luni de tratament, LDL-ul acestora a scazut cu 4.5% si LDL-ul oxidat a scazut cu 20% in comparatie cu participantii care nu au primit suplimentul cu adaos de resveratrol sau un placebo. (15✽)

 

3. Lungeste durata de viata a anumitor animale

Abilitatea resveratrolului de a lungi durata de viata in anumite organisme a devenit o arie importanta de cercetare. (16✽)

Exista dovezi care atesta ca resveratrolul are capacitatea sa activeze anumite gene care protejeaza impotriva bolilor cauzate de imbatranire. (17✽)

Reuseste aceast lucru in acelasi mod in care limitarea aportului de calorii, care s-a dovedit ca are are un efect promitator in lungirea sperantei de viata, modificand expresia genelor. (18✽19✽).

Cu toate aceastea nu este inca foarte clar daca ar avea acelasi efect si in cazul oamenilor. 

O analiza a studiilor care exploreaza aceasta conexiune indica faptul ca resveratrolul mareste durata de viata in 60% dintre organismele studite si ca efectul este cel mai pronuntat in organisme care sunt mai putin inrudite cu oamenii, precum ramele si pestii. (20✽)

4. Protejeaza creierul

Cateva studii au sugerat ca vinul rosu poate ajuta la incetinirea declinului cognitiv cauzat de imbatranire. (21✽22✽, 23✽, 24✽).

Acest lucru poate fi, intr-o anumita proportie, datorat activitatii antioxidante si anti-inflamatorii a resveratrolului. 

Acesta pare sa interfereze cu fragmente proteice numite beta-amiloide, care sunt cruciale in formarea placii, care este marca bolii Alzheimer (21✽25✽)

In plus, acest compus poate initia un sir de evenimente si reactii care ajuta la protejarea celulelor nervoase impotriva deteriorarii. (21✽)

Desi cercetarile sunt intrigante, oamenii de stiinta inca mai au nelamuriri in legatura cu abilitatea corpului uman de a se folosi de suplimentele cu resveratrol, lucru care limiteaza utilizarea sa directa ca supliment pentru protectia sistemului neuronal si a creierului. (1✽,2✽)

5. Poate mari sensibilitatea la insulina

Cel putin in cateva studii efectuate pe animale, s-a demonstrat ca resveratrolul are cateva beneficii pentru diabet.

Aceste beneficii includ cresterea senzitivitatii la insulina si prevenirea complicatiilor cauzate de diabet. ( 26✽27✽28✽29✽)

O explicatie pentru modul in care resveratrolul lucreaza este ca poate opri o anumita enzima din a transforma glucoza in sorbitol. 

Cand prea mult sorbitol este aculumat in oamenii care sufera de diabet acesta poate cauza un stres oxidant care produce deteriorare celulara. (30✽31✽)

Cateva extra beneficii ale resveratrolului pentru oamenii care sufera de diabet (28✽):

  • Poate proteja impotriva stresului oxidant: Proprietatile sale antioxidante pot ajuta la protejarea impotriva stresului oxidant, care cauzeaza cateva dintre complicatiile asociate diabetului
  • Ajuta la scaderea inflamatiei: Se considera ca resveratrolul poate reduce inflamatia, un factor cheie in bolile cronice, inclusiv in diabet.
  • Activeaza AMPK: Aceasta este o proteina care ajua corpul sa metabolizeze glucoza. AMPK activat ajuta la mentinerea unui nivel scazut de glucoza in sange.

Resveratrolul poate chiar sa ofere mai multe beneficii pentru cei cu diabet decat cei care nu sufera de aceasta boala.  Intr-un studiu pe animale, vinul rosu si resveratrolul s-au descoperit a fi un antioxidant mai eficient in soarecii cu diabet decat in cei care nu aveau diabet. (32)

Cercetatorii sustin ca aceast compus poate fi folosit pe viitor in tratarea diabetului si complicatiilor cauzate de aceasta insa este nevoie de mai multa cercetare.

6. Poate usura durerile articulare

Artrita este o afectiune des intalnita care duce la dureri articulare si pierderea mobilitatii. (33)

Suplimente pe baza de plante sunt studiate ca remediu si tratament in prevenirea durerilor articulare. Cand este luat sub forma de supliment, resveratrolul poate preveni deteriorarea cartilagiilor. (3334)

Deteriorarea cartilagiilor cauzeaza dureri articulare si este unul din simptomele artritei. (33)

Intr-un studiu s-a injectat resveratrol in genunchii iepurilor care sufereau de artrita si s-a descoperit ca acesti iepuri au suferit mai putine leziuni in cartilagiile lor. (34)

Alte cercatari in vitro si studii pe animale sugereaza ca acest compus are potentialul de a reduce inflamatia si preveni deteriorarea incheieturilor. (33353637)

 

7. Resveratrolul poate suprima celulele canceroase

 

Resveratrolul a fost studiat in mod special in vitro, pentru abilitatea de a preveni si trata cancerul. Insa rezultatele obtinute sunt mixte. (30✽38✽39✽)

In studiile pe animale si in vitro s-a demonstrat ca are efecte impotriva catorva tipuri de celule canceroase (gastrice, colon, piele, san, prostata). (40✽, 41✽, 42✽, 43✽, 44✽)

Iata cum poate resveratrolul sa lupte impotriva celulelor canceroase:

  • Poate inhiba cresterea celulelor canceroase: Poate preveni inmultirea si raspandirea celulelor canceroase. (40✽)
  • Resveratrolul poate schimba expresia genelor: Poate schimba expresia genetica in interiorul celulelor canceroase pentru a le inhiba cresterea. (45✽)
  • Poate avea efecte hormonale: Resveratrolul poate influenta expresia anumitor hormoni ceea ce poate preveni raspandirea cancerelor dependente de hormini. (46✽)

Insa tinand cont ca aceste studii au fost efectuate pe animale sau in vitro mult mai multa cercetare este necesara pentru a vedea daca si cum poate fi folosit aceast compus in tratarea cancerului. 

Riscuri si griji legate de suplimentele pe baza de resveratrol

Nu s-au descoperit riscuri majore in studiile care au folosit suplimente cu resveratrol. Oamenii sanatosi par sa le tolereze foarte bine. (47✽)

Insa trebuie mentionat ca nu sunt informatii pentru a recomanda cat de mult resveratrol trebuie sa ia o anumita persoana pentru a obtine beneficii de santate. 

Si sunt si cateva atentionari in legatura cu interatiunea resveratrolului cu alte medicamente. In timp ce s-a demonstrat ca in doze mari resveratrolul previne inchegarea sangelui, este posibil ca acesta sa mareasca sangerarea sau invinetirea cand este luat impreuna cu medicamente anti-coagulante. (48✽, 49✽)

Resveratrolul blocheaza cateva enzime care ajuta la eliminarea anumitor compusi din organism. Asta inseamna ca anumite medicamente pot sa se acumuleze in organism la un nivel periculos. Aici includem anumite medicamente pentru tensiune arteriala, anxietate si imunosupresoare. (50✽)

Daca in prezent folositi anumite medicamente este indicat sa va sfatuiti cu medicul vostru inainte sa incercati resveratrol. 

Nu in ultimul rand, este un subiect mult dezbatut in privinta capacitatii de asimilare in organism a suplimentelor pe baza de resveratrol si din alte surse. (51✽)

Insa, cercetatorii studiaza moduri de imbunatatire a asimilarii resveratrolului. (6✽52✽)

 Pe Alttera, in magazinul nostru online, gasiti cateva branduri diferite de Resveratrol. Prin parteneriatele noastre, cu marketeri precum Vegis.ro si Plantum.ro, dispui de promotii si preturi reduse la toata gama noastra de produse si suplimente alimentare. Ofertele si promotiile se schimba de la o saptamana la alta asa ca daca doriti sa profitati de aceasta oferta accesati magazinul nostru online acum!

Sursa Foto: unsplash.com

Articol tradus de pe: https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol#section1

Alte articole

EFECTUL MEDITATIEI ASUPRA PROCESULUI IMBATRANIRII

  Cum putem incetini imbatranirea? Desi ne putem astepta ca atat corpurile noastre cat si creierele sa urmeze...

Focus Alttera: The School of Life – Scoala vietii constiente

Traim vremuri in care sanatatea emotionala devine mai importanta decat orice, iar sistemele educationale invechite incep...

O privire asupra terapiei craniosacrale

Din categoria terapiilor alternative care fac puntea intre lumea medicala stiintifica si cea spirituala face parte si te...

Beneficiile imbratisarilor, dovedite si de cercetarile stiintifice

Cu totii stim cat de importanta este atingerea pentru noi ca oameni, iar daca privim in jur realizam ca gesturile de apr...

Cum treci de la dans si tae-bo la yoga? Si cat de greu este sa devii instructor de yoga in Romania?

Teodora are un motto care pe noi ne-a motivat sa mergem mai departe "zambeste, iubeste, daruieste, primeste". Asa isi se...

Variabilitatea Ritmului Cardiac (VRC): Un biomarker foarte important

Variabilitatea Ritmului Cardiac (VRC) este o masuratoare precisa si non-invaziva a Sistemului Nervos Autonom (SNA)...

Centre recomandate

MedySportline

Yoga, Fizioterapie, Kinetoterapie

Yoga, Fizioterapie, Kinetoterapie

Tratamente de ultima generatie, sustinute de cele mai noi tehnologii brevetate in domeniu cu rezultate dovedite in vinde...

Clinica Medicala Acupunctura Ayurveda

Ayurveda, Acupunctura, Medicina traditionala chineza, Medicina alternativa, Terapie alternativa, Terapie cu energie, Qi gong

Ayurveda, Acupunctura, Medicina traditionala chineza, Medicina alternativa, Terapie alternativa, Terapie cu energie, Qi gong

Specialist in medicina clasica, Medicina Traditionala Chineza, Acupunctura, Taiji-quan terapeutic, &...

Dharma Yoga Center

Yoga, Meditatie

Yoga, Meditatie

„Dharma Yoga Center, spatiul tau pentru o minte calma, un corp puternic si un spirit liber. Vino mai aproape de tine pri...

Pravalia Noastra

Magazin spiritual

Magazin spiritual

Pravalia Noastra distribuie produse atent selectionate, direct de la producatori, din tarile mediteraneene – cu precader...

Biofuture

Magazin spiritual, Nutritie

Magazin spiritual, Nutritie

Biofuture inseamna reintoarcerea la natura, la simplitate si eficienta, la o viata de calitate in armonie cu intreaga cr...

Clinica Asist

Dezvoltare personala, Psihoterapie

Dezvoltare personala, Psihoterapie

Tot ce avem nevoie se afla deja in noi, trebuie doar sa te antrenezi si sa te educi pentru a obtine ceea ce vrei; descop...

Evenimente recomandate

SuperSomn33 - Reinvata sa dormi! - workshop intensiv

, Municipiul București, București
Sam, 19.10 - Joi, 01.01.1970

Ti-ai spus vreodata "gata, ma culc devreme, iar maine ma voi trezi plin/plina de energie", dar te-ai trezit cu dificultate si ai avut o stare de oboseala pe tot parcursul zilei?Cei care au probleme cronice cu somnul nici macar nu mai realizeaza ca sunt obositi: se autodescriu ca fiind doar nemotivati, plictisiti de viata lor, sau letargici. Daca su...

Citeste mai mult
Practică ThetaHealing - Timisoara

, Timișoara, Timiș
Joi, 01.01 - Joi, 01.01.1970

Dragi prieteni, Va invitam la o intalnire ThetaHealing unde veti avea posibilitatea sa exersati tehnicile deja dobandite pe parcusul cursurilor ThetaHealing sustinute de Seba Radu. Aceasta intalnire, va va ajuta sa  va  cunoasteti mai bine, sa lucrati impreuna, sa practicati aceasta tehnica minunata ThetaHealing, din care puteti depista tiparele ps...

Citeste mai mult
Concurs - Castiga unul dintre cele trei masaje oferite de prietenii de la T.H.A.I Institute.

Str. Leonida 23B, Municipiul București, București
Vin, 20.12 - Vin, 08.01.2021

Incepe anul cu relaxare, buna dispozitie si sanatate. Castiga unul dintre cele trei masaje oferite de prietenii de la T.H.A.I Institute. Ai nevoie de un moment de relaxare? Sau poate de un masaj de vindecare? Ori un moment de reconectare? Atunci fa-ti cel mai bun cadou pentru anul care vine. Inscrie-te la acest concurs si poti castiga un masaj pers...

Citeste mai mult