water-grass-drop-liquid-plant-sunlight-895645-pxhere.com
Unele dintre cele mai speciale organisme de pe planeta noastra, algele marine, produc jumatate din resursa de oxigen a planetei, transformand lumina soarelui prin procesul de fotosinteza in nutrienti, absorbind dioxidul de carbon si eliminand oxigen. Ele cresc si se inmultesc mai repede decat majoritatea plantelor terestre, pot fi crescute intr-un areal restrans si rezista in conditii vitrege. Cercetatorii au inceput sa analizeze potentialul acestor microorganisme si au descoperit beneficii multiple: pot fi folosite ca inlocuitor de combustibil care nu emite dioxid de carbon in atmosfera, pot fi folosite ca hrana pentru culturile acvatice si pentru agricultura, si nu in ultimul rand, ca hrana bogata in proteine pentru consumul uman.
Spirulina si Chlorella sunt doua tipuri de alge marine comercializate sub forma de praf sau tablete, categorisite drept “superfoods”, care aduc un aport mare de nutrienti si au devenit astfel extrem de populare in comunitatile pasionatilor de mancare sanatoasa. Pe de alta parte mai e si categoria de alge marine specifice bucatariilor asiatice (kelp, nori, wakame, kombu) care sunt extrem de populare in Japonia, China, Thailanda sau Vietnam si care se comercializeaza in forma uscata sau ca foita pentru sushi.
Iata, pe scurt, care sunt beneficiile aduse de aceste organisme care traiesc sub apa.
Spirulina
Spirulina a devenit unul dintre cele mai populare suplimente alimentare de pe intreg globul, fiind o sursa foarte buna de proteine si aducand un aport consistent de vitamine si minerale.
Face parte din familia cyanobacteriilor cunoscute sub denumirea de alge verzi-albastre si a fost consumata inca de pe vremea Aztecilor, care erau constienti de beneficiile sale nutritionale. Contine proteine, vitaminele B1, B2, B3, cupru, fier, magneziu si potasiu, precum si o mica cantitate de grasimi, inclusiv omega 3 si omega 6.
Spirulina are si proprietati andioxidante si antiinflamatorii, datorita componentului ficocianina care da culoarea verde-albastra si care ajuta la oxigenarea celulelor si prevenirea diferitelor boli printre care cancerul. De asemenea, ajuta in cazul diabetului, reducand nivelul de trigliceride si prevenind structurile de grasime sanatoasa din corp sa se oxideze.
Pe partea de exercitiu fizic, spirulina este foarte benefica pentru sportivi, atat prin faptul ca reduce presiunea sanguina, cat si pentru faptul ca intareste structurile musculare si rezistenta fizica.
tool-nutrition-eye-organ-detox-alga-1178254-pxhere.com
Chlorella
Chlorella este o alga marina unicelulara care se imparte in mai multe subspecii, al carei invelis nu poate fi digerat de oameni, de aceea este oferita sub forma de praf sau tablete, pentru a putea beneficia de proprietatile sale atat cat e posibil.
Ea contine o multime de nutrienti: proteine, vitamina B12, fier, vitamina C, cantitati mici de magneziu, zinc, cupru, calciu, potasiu si acid folic; omega 3, antioxidanti si fibre.
Conform cercetarilor, chlorella ajuta corpul in procesul de detoxifiere si in special ajuta la eliminarea metalului din ficat, rinichi si creier, precum si a altor chimicale ingerate prin mancare. De asemenea, ajuta la intarirea sistemului imunitar, in special prin cresterea nivelului de anticorpi.
Contine componente antioxidante, precum clorofila, vitamina C, beta-carotenul, lycopenul si luteina care pot lupta impotriva bolilor cronice si pot reduce nivelul colesterolului.
In ceea ce priveste sanatatea inimii si a rinichilor, chlorella s-a dovedit de asemenea a fi benefica in urma studiilor, marind elasticitatea arterelor si protejandu-le, datorita potasiului, calciului, argininei si al componentelor omega 3 din aceasta alga.
„Legumele de mare” – Kelp, kombu, nori, wakame
Algele sau legumele marine, cum mai sunt numite ele, sunt populare in tarile asiatice precum Japonia, Coreea si China si sunt folosite in multe tipuri de mancare, precum sushi, supe, tocane, salate si smoothieuri.
Unul din primele beneficii ale acestor plante sunt cantitatile mari de iod si aminoacidul tirozina pe care le contin si care ajuta la reglarea functiilor glandei tiroide si secretia de hormoni.
food-japanese-rice-fish-sushi-traditional-1440893-pxhere.com
sea-white-restaurant-isolated-asian-dish-819408-pxhere.com
Sanatatea intestinelor si a bacteriilor benefice din intestin este de asemenea sustinuta de algele marine. Algele contin fibre chiar in cantitati mai mari decat fructele si legumele si de asemenea contin zaharuri care promoveaza cresterea bateriilor benefice din intestin.
Pe langa acestea, la fel ca si surorile spirulina si chlorella, si algele care se mananca in forma bruta ajuta la reducerea colesterolului si a bolilor de inima, din aceleasi considerente.
Este important de stiut, totusi, ca, la fel ca orice lucru care ne aduce beneficii, poate aduce si opusul daca e consumat in cantitati exagerate. Nu este recomandata o introducere brusca si cantitativa a algelor in dieta occidentala, pentru ca nu suntem obisnuiti cu cantitati mari de iod, ci mai degraba un consum moderat si ocazional. Consumul in cantitati mari de alge poate deregla functiile tiroidei din pricin cantitatilor mari de iod continute in alge, asa ca fiti cumpatati.
Asadar, algele marine ne aduc sanatate de pe fundul marii si ne ofera noi variante nutritionale de a ne mentine in forma. E important sa fim informati despre aceste alimente si sa alegem cu intelepciune introducerea lor in dieta noastra.
Surse de informatie:
https://www.veganfoodandliving.com/algae-science-behind-superfood/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-seaweed#section8
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella#section10
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina#section11